Evaluarea si gestionarea zgomotului ambiental

In efortul de combatere a poluarii sonore, Uniunea Europeana a stabilit o abordare comuna pentru a evita, preveni sau reduce, cu prioritate din efectele nocive ale expunerii la zgomotul ambiental. Aceasta abordare se bazează pe utilizarea metodelor comune de a cartografia zonele cu zgomot mare, pe furnizarea de informatii catre public si pe punere in aplicare a planurilor de actiune la nivel national si local. Astfel a aparut aceasta Directiva 2002/49/EC a Parlamentului European, care serveste drept baza pentru elaborarea unor masuri comunitare privind sursele de zgomot.

Directiva de mai sus are scopul de a controla zgomotul perceput de catre persoanele aflate in zonele construite, in parcuri publice sau in alte zone de liniste in aglomeratii, in zonele linistite din spatiile deschise, in aer liber, in apropierea scolilor, a spitalelor si a altor cladiri sau zone sensibile la zgomot. Directiva nu se aplică in cazul zgomotului provocat de chiar de persoana expusa, sau in cazul in care zgomotul provine din activitatile casnice, sau este provocat de vecini, sau a zgomotului la locurile de muncă sau din mijloace de transport comun, sau zgomotul din cauza activităților militare in unitati sau zone militare.

Indicatorii de zgomot

Lden este un indicator al nivelului de zgomot global in timpul zilei care este folosit pentru a descrie deranjul cauzat de expunerea la zgomot. Lnight este un indicator pentru nivelul sunetului în timpul nopții folosit pentru a descrie deranjarea somnului. Indicatorii de zgomot Lden si Lnight sunt utilizati in procesul de harti acustice.

Valorile Lden si Lnight sunt definite in conformitate cu metodele de evaluare prevazute in anexa II la Directiva. Metode comune de evaluare pentru determinarea Lden si Lnight vor fi stabilite de catre Comisie intr-un termen rezonabil. Intre timp, statele membre pot utiliza propriile metode pentru a determina indicatorii comuni, cu conditia ca astfel de metode sa fie in conformitate cu anexa II.

Hartile de zgomot

O harta acustica, intocmita dupa masurarea Lden si Lnight, devine strategica si permite o evaluare globala la expunerea la zgomot intr-o anumita zona si poate arata cauza diferitelor surse de zgomot, precum si previziuni generale despre o astfel de zona. Hartile acustice, ca sa fie considerate strategice, trebuie sa indeplineasca cerintele minime prevazute in anexa IV la Directiva.

Pana la data 18 iulie 2005, statele membre trebuiau să pună la dispoziția publicului informațiile privind autoritatile si organismele competente responsabile cu efectuarea si acolo unde este cazul, aprobarea hartilor strategice de zgomot. Este inutil sa spunem ca aceasta directiva este ignorata de autoritatile din Romania si hartile se fac pe hartie, fara o masurarea precisa si sistematica. Iata aici o harta facuta de primaria Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*