Impactul fotografiei digitale asupra mediului

Impactul fotografiei digitale asupra mediului

Deseori ecologistii infocati critica dezvoltarea tehnologica fara discernamant si de aceea vom da in continuare acest caz prin care demonstram ca de multe ori dezvotarea tehnologica este in favoarea mediului si duce la scaderea poluarii.

Cand a aparut tehnologia senzorilor optici putini ar fi intrevazut ce avea sa se intample in economie si in mediu. Pana atunci fotografia se facea cu filme in role si avea ca rezultat pozele pe hartie. Procesele implicate in devoloparea si fixarea, atat a negativelor sau diapozitivelor, cat si in developarea si fixarea hartiei fotografice impresionate presupuneau folosirea unor substante toxice, considerate cancerigene.

In timpul fotografiei clasice poluarea avea doua componente. Una care tinea de obtinerea filmelor, hartiei foto si substantelor folosite in camera obscura si una care tinea de ambalajele rezultate in urma activitatii, precum si a reziduurilor.

In prima componenta trebuie sa vedem ca pentru obtinerea de hartie foto era nevoie de celuloza si aceasta se procura prin taierea copacilor. In 1990 se produceau aproape 85 de milioane de tone de hartie fotografica in toata lumea. Procedeele de obtinere a hartiei foto erau poluante pentru mediu. La noi in tara combinatul de la AzoMures a fost responsabil cu poluarea in zona. Piata filmelor foto era foarte concurentiala dar si lucrativa, numai Kodak avand vanzari de aproape 16 miliarde de dolari in 1996. Substantele folosite in procesul tehnologic de producere a filmelor color erau un mare factor de risc pentru mediu, fiind poluante si considerate cancerigene.

Cei de la Claudiu Studio Foto ne-au declarat ca in numai 10 ani piata de hartie foto s-a prabusit, productia scazand de 10 ori pana la un consum care a facut ca multe laboratoare si studiouri foto sa dea faliment sau sa trebuiasca sa se reorienteze.

Nici piata de filme foto nu a dus-o pe roze si asa cum puteti citi in acest articol, iar previziunile pentru viitor sunt mai mult decat sumbre.

A doua componenta presupunea distrugerea si evacuarea substantelor folosite de laboratoare sau fotografi amatori in procesele de developare sau fixare. Nu se gasise inca o solutie viabila care sa aiba in vedere protejarea mediului.

Aparitia fotografiei digitale a schimbat insa totul. Deodata, fotografii nu mai aveau nevoie de hartie foto, nici de filme. Rezultatul era imagini care erau pastrate pe suport electronic si vehiculate in calculator. Rareori se mai fac printuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*