Dezvoltare sustenabila

sustenabil

Dezvoltare sustenabila

Productie si consum sustenabil (SCP)

Dezvoltarea sustenabila consta in indeplinirea nevoilor generatiei curente fara a pune in pericol abilitatea generatiilor viitoare de a-si indeplini propriile nevoi. Problemele sociale, economice si ecologice sunt inseparabile si interdependente.

UE a integrat politici de dezvoltare durabila prin Strategia de Dezvoltare Durabila UE (SDS) si Planul de Actiune Tehnologii de Mediu pentru care consumul sustenabil si productia (SCP) este o prioritate, de asemenea subliniate in strategia Europeana 2020. SCP este in acest context vizeaza promovarea cresterii economice si a coeziuni sociale fara a afecta calitatea mediului.

JRC (Joint Research Center) sprijină astfel de obiective prin analiza relațiilor dintre schimbările tehnologice, evoluțiile științifice, de mediu, economie și abordările politice. Pentru asta, se produce o analiză tehnico-economică a opțiunilor tehnologice și analize socio-economice bazate pe modelare analitică.

Producție durabilă: Cele mai bune tehnici disponibile (BAT)

Procesele de producție industriala reprezintă o parte considerabilă a poluării globale în Europa. UE are un set de reguli comune pentru controlul instalațiilor industriale descrise în Directiva privind emisiile industriale 2010/75/ UE (IED). JRC gestionează Controlul si Prevenirea Integrate a Poluarii Europene (IPPC), birou care produce documente de referință privind cele mai bune tehnici disponibile, utilizate de autoritățile competente din statele membre ale UE atunci când eliberează permise de funcționare.

Politica produselor durabile

Consumul și producția de produse sunt raspunzatoare pentru un număr mare de probleme de mediu, de la poluarea aerului, apei și solului la creșterea consumului de resurse și, de asemenea, efecte negative asupra sănătății. Comisia Europeană abordează această problemă printr-o serie de instrumente politice care sunt subsumate Planului De Actiune de Consum si Productie Sustenabila COM (2008) 397. Acestea includ instrumente obligatorii și voluntare, cu intenția de a exclude produsele cele mai dăunătoare de pe piața unică europeană, si în același timp, oferind vizibilitate crescută produselor ecologice.

Centrul Comun de Cercetare opereaza Biroul de Produse Europene care susține acest lucru prin evaluarea științifică a performanțelor de mediu ale unei game largi de grupuri de produse și prin gestionarea operațională a procesului politicilor de implementare de Reglementari Ecolabel Europene EC 66/2010, Comunicatul de Achizitionare Publica Verde (2008) 400, Directiva ErP 125/EC/200 (Cerințele de proiectare ecologică aplicabile produselor cu impact energetic) și Directiva Etichetarii Energetice 2010/30/UE.

Cele mai bune practici de management de mediu

Ca o contribuție la Planul de Acțiune Pentru Tehnologii de Mediu, JRC produce cercetare tehnico-economica privind performanța de mediu a produselor, sectoarelor și proceselor de producție, în scopul de a sustine o analiza bazata pe dovezi, care sa ofere indicatii cu privire la politicile de mediu. Se identifică, de asemenea, cele mai bune practici de management de mediu – măsuri sau acțiuni care permit organizațiilor să reducă la minimum impactul acestora asupra mediului – a organizațiilor lider în diferite sectoare pentru a ajuta alte organizatii pentru a detecta și a le replica.

Deseuri si Reciclare

În sprijinul Directivei Framework privind Deșeurile (2008/98/CE), precum și Harta de Progres a Eficientei Utilizarii Resurselor, JRC a dezvoltat un set de documente de orientare cu privire la modul de utilizare a conceptului de Ciclu de Viață (Life Cycle Thinking – LCT) și Evaluarea Ciclului de Viață (Life Cycle Assessment – LCA) în domeniul luarii deciziilor cu privire la management-ul de deseuri.

JRC este de asemenea responsabil de dezvoltarea de criterii de încetare a creerii deșeurilor, care include propunerea definirilor unor criterii de încetare a creerii deșeurilor, elaborarea unei metodologii pentru a evalua și aplica aceasta unui număr de materiale.

Amprenta de mediu

Dezvoltarea Metodelor de Amprentare Ecologica sprijină Comunicarea privind Consumul și Producția Durabile și Politica Industrială Durabilă și Harta de Progres a Eficientei Utilizarii Resurselor, prin stabilirea unei abordări metodologice comune pentru a permite statelor membre și sectorului privat să evalueze, afiseze și analizeze performanța de mediu a produselor, servicilor și companiilor, bazate pe o evaluare cuprinzătoare a impactului ecologic pe parcursul ciclului sau de viață.

JRC a contribuit la documentele de orientare tehnică pentru Amprentrea Ecologica Produselor (Product Environmental Footprint – PEF) și de Organizația de Amprentare Ecologica (Organisation Environmental Footprint – OEF).

Economie de intrare – ieșire

Economia de intrare – iesire este investigata de JRC prin modelarea analitică si sunt apreciate impacturile la nivel regional, național sau internațional si nivelele diferitelor politici privind variabile cum ar fi produsul intern brut, ocuparea forței de muncă, consumul, productivitatea precum și asupra informatiilor privind mediul. În acest scop, JRC dezvoltă instrumente pentru analiza, completate cu o bază de date de mediu.

One Comment on “Dezvoltare sustenabila

  1. Uniunea Europeana cheltuie din ce in ce mai multi bani pe studii de mediu si pe politici, dar lasa legislatia pe mana marilor companii, care dicteaza ce le convine lor. Vezi reglementarile pentru cantitatile de bioxid de carbon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*