Despre

Comunitatea Europeana elaboreaza legislatie care nu corespunde unei anumite doctrine economice, dar are impact atat in tarile cu orientare politica social-democrata, cat si in tarile cu orientari liberale. Este putin probabil ca aceasta legislatie sa se potriveasca adecvat celor doua mari curente politico-economice.

In privinta problemelor de mediu, toate directivele comunitare afirma ca incearca sa conserve mediul inconjurator si sa protejeze fauna si habitatele naturale, sa micsoreze impactul activitatii umane asupra planetei.

Pentru ca doctrinele comunitare sa fie cunoscute mai bine, s-a infiintat Societatea Academica a Doctrinelor Comunitare (SADC) care are rolul de a examina, explica si critica doctrinele comunitare in materie de mediu. Este de datoria SADC ca nu orice masura de prevenire a poluarii sau de limitarea a activitatilor umane sa fie adoptata fara opozitie de catre UE. Este datoria SADC sa urmareasca cum se adopta aceste legi si cum se negociaza normele lor de aplicare.

Exista serioase ingrijorari ca legislatia comunitara pacatuieste prin ignorarea problemelor reale ale agentilor economici, prin exagerarea masurilor punitive si prin acorduri care avantajeaza doar anumiti jucatori din piata, in general marile companii. De asemenea, se poate observa ca directivele incearca sa rezolve probleme punctuale si ca nu exista o gandire sistematica, integrativa si cuprinzatoare, desi organismele CE sustin contrariul. Comunitatii Europene ii lipseste o viziune de ansamblu, bazata pe principii sanatoase, care sa fie aplicate in practica.

In mai 2015 am organizat impreuna cu Academia Romana si cu Academia de Studii Economice Bucuresti simpozionul „Curente in protejarea mediului in legislatia Uniunii Europene”. La simpozion au participat mai multe organizatii non-guvernamentale, reprezentanti ai Ministerului Mediului Apelor si Padurilor, membrii ai Parlamentului European si membri ai comisiilor de specialitate. S-au dezbatut cateva din directiile pe care UE incearca sa le adopte.

Acest site este vocea publica a SADC, in care vor aparea dezbateri pe marginea directivelor si directiilor majore a organismelor Comunitatii Europene, in privinta problemelor de mediu.