Cu ce se mai ocupa Parlamentul European?

Parlamentul European are mai multe comisii, specializate in diverse domenii. Una dintre cele mai controversate comisii este ENVI, care are titulatura intreaga Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentelor.

Sa vedem acum cu ce se preocupa aceasta comisie care traieste pe spinarea contribuabilului european. La 1 iulie comisia a decis sa implementeze pe deplin proiectul „fara hartii” in cadrul sedintelor. Asta inseamna ca in cadrul sedintelor sau a intalnirilor de lucru documentele nu vor mai fi disponibile pe hartie, ci numai pe pagina de web a comisiei, in format electronic.

Sa examinam putin aceasta stire afisata pe site-ul Parlamentului European. Oare care este impactul acestui proiect? Comisia are in jur de 70 de membri activi si intalneste cam de 50 de ori pe an. Presupunand ca fiecare membru ar fi primit la fiecare sedinta cate 50 de foi A4, rezulta o economisire de 4.5 tone de hartie de scris. Finlanda, cel mai mare producator european de hartie si al 7-lea din lume, produce 11 milioane de tone anual. Productia de hartie in Finlanda este durabila si sustenabila si arata ca se poate exploata lemn in conditii de siguranta pentru mediu. Suprafata impadurita a Finlandei este intr-o crestere usoara, desi productia nu scade.

Pe de alta parte Finlanda se ingrijoreaza pentru ca este prognozata o scadere a cererii de hartie, in Europa, de 3% anual. Deci, pe cine a ajutat proiectul comisiei ENVI? Mediul? Nu, pentru ca intr-o tara ca Finlanda, exploatarea lemnului si industria de producere a hartiei nu mai au impact negativ in mediu. Pe finlandezi? Nu, pentru ca o parte din cei care lucreaza in industria hartiei si lemnului isi vor pierde locurile de munca in urmatorii 3-4 ani, pe fondul scaderii consumului, la care si comisia ENVI isi aduce aportul.

Poate ca se realizeaza o economie in bugetul Parlamentului European? Putin probabil, pentru ca au aparut cheltuieli cu actualizarea site-ului si cu tabletele care au trebuit cumparate pentru membrii comisiei.

In final, putem trage concluzia ca singurul beneficiar al acestui proiect este imaginea comisiei ENVI. Da, aceasta imagine pare mai frumoasa cand auzi o astfel de stire si pare ca se incepe „curatenia” cu propria curte. In realitate, este o actiune cu slab impact atat asupra mediului, cat si a economiei de bani, menita doar sa imbunatateasca imaginea unei comisii care nu-si prea poate justifica existenta si denota un narcisism institutional periculos.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*