Biroul european IPPC

euro

Biroul european IPPC

Originea si misiunea Biroului European IPPC.

Biroul European de Prevenire si Controlul
Integrat a Poluarii (IPPC) a fost infiintat la Sevilia, in Spania, in 1997 in cadrul Institutului de Studii
Prospective Tehnologice (IPTS), in contextul implementarii directivei IPPC.

Biroului European IPPC i-a fost incredintata misiunea de a organiza un schimb de informatii intre Statele Membre si industriile in cauza, despre conceptul dinamic al celei mai bune tehnici diponibile (BAT) asociate de monitorizare si dezvoltare asa cum sunt ele cerute de Articolul 17 din Directiva IPPC din 2008/1/EC. Obiectivul exercitiului de schimb de informatii a fost de a ajuta eficient implementarea Directivei de mediu pe tot cuprinsul Uniunii Europene.

Procesul de elaborare si de trecere in revista a documentelor de referinta pentru cele mai bune tehnici disponibile, BREF, a fost pastrat cu mare grija si a ajuns in legea adoptata pe 8 noiembrie 2010 referitoare la Directiva cu Emisii Industriale, 2010/75/EU, care inlocuieste Directiva de Prevenire si Control Integrat al Poluarii (2008/1/EC) si toata legislatia aferenta emisiilor
industriale.

BREF principalul produs al procesului de la Sevilia

BREF este vehiculul prin care cele mai bune disponibile tehnici (BAT) si alte tehnici in curs de aparitie sunt stabilite intr-o maniera transparenta, bazata pe informatii tehnico-economice. BREF da predictibilitate procesului de stabilire a concluziilor despre BAT si asigura incredere in calitatea rezultatului final.

Elementele cheie ale BREF sunt adoptate printr-o procedura in comisii si sunt recomandarile care stabilesc conditiile permise pentru instalarea IED.

BREF nu este menita de a fi textul de lege in prevenirea si controlul poluarii, deoarece exista deja o bogata literatura de specialitate. Prin urmare, continutul lui este limitat la informatiile relevante pentru acest scop, acela de a permite stabilirea BAT si a tehnicilor in cus de aparitie sub IED.

BREF ii informeaza pe cei mai importanti factori decizionali despre ce ar putea fi tehnic si economic disponibil industriei, cu scopul de a perfectiona performantele de mediu si in consecinta de imbunatati starea mediului.

Elaborarea BREF la nivelul Uniunii Europene este considerat a fi un exercitiu eficient, pentru ca in absenta sa, fiecare stat membru ar fi trebuit sa desfasoare un astfel de exercitiu.

In 2006, Birou European IPPC a terminat prima serie de 33 BREF si a lansat o trecere in revista a primelor documente care fusesera finalizate. Fiecare BREF este rezultatul a 2-3 ani de proces care a implicat aproximativ 100 de experti.

Se poate observa cu usurinta ca activitatea Biroului IPPC a decurs cu o lentoare inacceptabila si ca la capatul a catorva ani de proceduri sterile, documentele produse nu au o aplicabilitate practica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*